Woda w domu może pochodzić z dwóch źródeł – może nim być sieć wodociągowa lub własne ujęcie wody, czyli przydomowa […]
Woda wodociągowa, która dociera do naszych domów i mieszkań spełnia normy wody pitnej. Niekiedy jednak nie do końca odpowiada nam jej smak lub zapach. Zdarza się, że wyczuwamy w niej chlor, który stosowany jest do uzdatniania. Bywa także, że unikamy picia wody z kranu bez jej wcześniejszego przegotowania z obawy o zanieczyszczenia, które mogły pojawić się w niej np. podczas transportu wody z zakładu uzdatniania do punktów poboru w domu. W takich sytuacjach wiele osób rezygnuje z picia kranówki na rzecz wody butelkowanej. Jeśli nie chcemy dźwigać ciężkich zgrzewek wody w plastikowych, nieekologicznych butelkach i płacić za nią kilkaset razy więcej niż za wodę wodociągową możemy zdecydować się na jej filtrację w domowych warunkach. W takim przypadku bardzo dobrym rozwiązaniem jest montaż podzlewozmywakowego filtra do wody pitnej.
Filtr do wody pitnej AquaTap to niewielkie urządzenie, w którym znajduje się specjalny wkład filtracyjny. Zatrzymuje on zanieczyszczenia do 5 mikronów – dla porównania grubość ludzkiego włosa wynosi ok. 100 mikronów. Dzięki temu filtr AquaTap poprawia smak oraz zapach wody i usuwa z niej zanieczyszczenia mechaniczne, osady, a także ołów, cysty oraz pozostałości leków i chemikaliów takich jak pestycydy czy herbicydy. Zachowuje przy tym w wodzie wszystkie minerały, nie musimy więc obawiać się, że filtrowanie ją „wyjaławia”.
Filtr do wody pitnej AquaTap, w przeciwieństwie do dzbanków filtrujących, uzdatnia wodę na bieżąco. Dzięki temu smaczną i czystą mamy do dyspozycji od razu po odkręceniu kranu. Korzystając z dzbanków filtrujących musimy odczekać aż woda przepłynie przez filtr. Jednorazowo mamy też do dyspozycji określoną ilość przefiltrowanej wody, ograniczoną pojemnością dzbanka. Co ważne, pojemność dzbanka nie jest równoznaczna z ilością wody, którą może jednorazowo przefiltrować. Przykładowo dzbanek filtrujący o całkowitej pojemności 2,4 l ma pojemność filtrowanej wody 1,4 l. Wynika to z konieczności wygospodarowania miejsca w dzbanku na komorę dla wody nalewanej z kranu oraz na sam filtr. Jest jeszcze jedna ważna kwestia. Woda w dzbanku filtrującym nie powinna stać zbyt długo. Zwykle jednak nalewamy jej więcej niż chcemy jednorazowo wypić, właśnie z uwagi na fakt, że taki sposób filtrowania trochę trwa. Filtr podzlewozmywakowy pozwala nam korzystać z przefiltrowanej wody, bez konieczności jej przechowywania, ponieważ jest ona dostępna w każdej chwili po odkręceniu kranu i to w nieograniczonych ilościach.
Tym, co przemawia na niekorzyść dzbanków filtrujących jest również, fakt, że ich niewielkie filtry wymagają dość częstej wymiany – średnio co 14-30 dni lub po uzdatnieniu 100-150 l wody. W przypadku filtra AquaTap wkład wymienia się średnio co 6-12 miesięcy lub po uzdatnieniu 7 500 l wody.
Filtr podzlewozmywakowy AquaTap ma niewielkie wymiary, co pozwala bez problemu zlokalizować go praktycznie w każdej szafce kuchennej: pod zlewem lub w szafce obok. Dzięki temu sprawdzi się bardzo dobrze nie tylko w domach, ale przede wszystkim w mieszkaniach, także tych niewielkich, gdzie często ważny jest każdy centymetr wolnej przestrzeni. AquaTap nie wymaga montażu dodatkowego kranu na przefiltrowaną wodę, nie musimy więc obawiać się przeróbek w obrębie zlewu. Z przefiltrowanej wody możemy korzystać od razu po zamontowaniu filtra. Co ważne, filtr AquaTap nie powoduje spadków ciśnienia wody, a wymiana wkładu jest bardzo łatwa i zajmuje w praktyce kilka sekund.
Więcej na temat filtra AquaTap stronie: www.aquahome.pl