Kotly.pl
Patronat:
Viessmann
Strona główna/ ABC Ogrzewania / Uzdatnianie wody

Czy miękka woda jest zdrowa do picia?

Aby odpowiedzieć na pytanie, czy miękka woda jest bezpieczna do picia, wyjaśnimy w pierwszej kolejności, co kryje się za pojęciem zmiękczonej wody.

Jedną z cech wody, zarówno tej pochodzącej z własnego ujęcia, jak i wody wodociągowej jest twardość. Właściwość ta wynika z zawartości w wodzie jonów wapnia i magnezu. Ich duża ilość powoduje wysoką twardość wody. Z twardej wody po jej podgrzaniu wytrącają się osady kamienne, które prowadzą do szybszego niszczenia sprzętów AGD i obniżają wydajność urządzeń grzewczych. Twarda woda wpływa również niekorzystnie na kondycję skóry oraz włosów, zmniejsza skuteczność, a zwiększa zużycie środków myjących i czyszczących, a także powoduje nieestetyczne, trudne do usunięcia osady na armaturze kuchennej i łazienkowej. Aby uporać się z tymi problemami, w domu instaluje się zmiękczacz wody. Redukuje on jony wapnia i magnezu odpowiedzialne za twardość i zastępuje je jonami sodu.

Miękka woda pitna

Wg. Rozporządzenia Ministra Zdrowia za zdatną do picia uznaje się wodę o twardości w przedziale 3-28°dH (stopni niemieckich). W gospodarstwach domowych zaleca się stosowanie wody zmiękczonej o twardości 3-6°dH. Zmiękczona woda zawiera mniej wapnia i magnezu, a więcej sodu, na co powinny zwrócić uwagę osoby na diecie niskosodowej. Zmiękczając każdy 1 stopień niemiecki twardości, dodaje się około 8,2 mg sodu na 1 litr wody. Wypijając dziennie 3 litry wody zmiękczonej (w dowolnej postaci), spożywamy 344,4 mg sodu, co odpowiada około 0,87 g soli kuchennej. Jest to przykładowa ilość soli zawarta w kromce białego pieczywa. Ilość ta jest więc niewielka, dlatego zmiękczoną wodę można bezpiecznie pić. Zmiękczona woda nie ma też słonego posmaku.

miękka woda zdrowa do picia

Miękka woda a minerały

Niekiedy można się spotkać ze stwierdzeniem, że zmiękczając wodę pozbawiamy jej cennych minerałów. Zmiękczacz wody nie usuwa z niej wszystkich minerałów, tylko redukuje jony wapnia i magnezu, natomiast pozostałe minerały pozostają w wodzie bez zmian. Warto też pamiętać, że głównym źródłem wapnia i magnezu nie jest woda. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te minerały w organizmie musielibyśmy wypić około 300 szklanek twardej wody mineralnej. Źródłem wapnia w diecie są m.in.: produkty mleczne, fasola, soja, szpinak, kapusta włoska, brokuły, płatki owsiane, orzechy i nasiona, a magnezu: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, owoce suszone, kasza gryczana, banany.

Zmiękczona woda do picia prosto z kranu

Zmiękczając wodę zmniejszamy jej twardość do ustalonej wartości. Jeśli mamy inne wątpliwości dotyczące jej jakości (np. smaku czy zapachu) warto rozważyć zakup stacji uzdatniania wody typu 2w1, czyli zmiękczacza z filtrem węglowym. Taka stacja będzie nie tylko zmiękczać wodę, która trafia do naszych kranów, ale również ją filtrować. Stacja Aquahome Duo SMART usunie z wody nadmiar jonów wapnia i magnezu, jednocześnie pozbywając się jej nieprzyjemnego smaku oraz zapachu chloru. Takie rozwiązanie pozwoli nam pić smaczną wodę prosto z kranu, a tym samym całkowicie zrezygnować z kupowania wody w nieekologicznych plastikowych butelkach.

Smaczna i zdrowa woda prosto z kranu Aquahome Duo SMART

Stacja uzdatniania Aquahome Duo SMART to sposób na zmiękczoną, przefiltrowaną i smaczną wodę prosto z kranu.

 

Jeżeli chciałby Pan/Pani poprawić jakość swojej wody to zachęcamy do wypełnienia formularza a specjaliści naszego partnera chętnie przedstawią najlepszą niezobowiązującą propozycję.


Tagi
miękka woda / twarda woda / woda do picia / woda pitna / zdrowa woda / zmiękczacz wody / zmiękczona woda

Popularne

Dom energooszczędny / Fotowoltaika / Pompy ciepła Odnawialne źródła energii (OZE) – to się opłaca! Dom bez rachunków (cz.3)